Libamájragus házi rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg libamáj
  • 1 db nagyobb alma
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 1 csokor snidling
  • 2 cl almapálinka
  • fehér bors
  • 3 dl tej
  • 5 gerezd fokhagyma
  • házi készítésű rétestészta, vagy (1 csomag rétestészta)
  • zsemlemorzsa

Házi készítésű rétestészta:

  • 15 dkg átszitált liszt fele rétes, fele sima
  • 2 dkg zsír
  • 1/2 tojás
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez

Elkészítése:

A rétestészta elkészítése:

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, majd a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is. Meleg vízben feloldjuk a sót, majd belekeverjük az ecetet és hozzáadjuk a tésztához. Összegyúrjuk, majd jól kidolgozzuk és fél órát langyos helyen pihentetjük. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdjük húzni, szép vékonyra, majd a széleiről a vastagabb részeket lecsipkedjük.

Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk zsemlemorzsával és rátesszük a ragut egyenletesen elosztva. Elkezdjük feltekerni, majd minden tekerésnél megszórjuk apróra vágott snidlinggel. Feltekerjük, majd megkenjük a tetejét tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt formába tesszük és 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, friss, apróra vágott snidlinggel, szeletelve tálaljuk.

A töltelék elkészítése:

A libamájat előzőnap fokhagymás tejbe áztatjuk, majd betesszük a hűtőbe.

Mielőtt elkészítjük, kivesszük a tejből és szárazra töröljük, megtisztítjuk a hártyáktól és a nagyobb erektől. (érdemesebb harmadosztályú libamájat használni, mert annak kevesebb a zsírtartalma)

A lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és felszeleteljük. Az almákat szintén megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

A májat nagyobb kockákra vágjuk, majd száraz teflon serpenyőben addig pirítjuk, amíg a zsírja ki nem sül. Ekkor hozzáadjuk a hagymát, sózzuk borozzuk, majd amikor mindkettő megpirult, szűrőbe tesszük, hogy a zsír lecsöpögjön róla.

Amíg a zsír lecsöpög, ugyanebben a serpenyőben megdinszteljük az almaszeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az almapálinkát. Átforgatjuk, majd hagyjuk, hogy a pálinka elpárologjon, majd összekeverjük a májjal.