Mediterrán húsgombócok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk bazsalikom
  • 5 dkg parmezánsajt
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • 3 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 2 dl húsalaplé
  • 2 ek sűrítő por (húsokhoz való)

 

  • pár szem paprikával töltött olajbogyó
  • lila bazsalikomlevél

Elkészítése:

A húst tálba tesszük, és a tojással, sóval, borssal, a petrezselyemmel, fokhagymával, parmezánnal, bazsalikommal együtt jól összedolgozzuk. A zsemlemorzsát is hozzákeverjük.

Gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, és lisztbe forgatjuk. Vajat hevítünk egy serpenyőben 1 ek olívaolajjal. A gombócokat átpirítjuk rajta, majd felöntjük húsalaplével. Osztrigaszósszal ízesítjük, amitől kellemes íze lesz.

Ezután hagyjuk főni. Mielőtt tálalunk, besűrítjük a szószt, hogy kellemes állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk még, és kevés fokhagymaporral is utánaízesíthetjük.

Tipp:

Párolt rizzsel és lila bazsalikomlevéllel tálalom. Az olajbogyót felkarikázom, és a tálat is díszítem vele.

Az olaszos módra készült gombóckák finom barna szaftban ízletes hétköznapi főétel.