Ételízesítő házilag

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 75 dkg sárgarépa
  • 50 dkg fehérrépa
  • 25 dkg zellergumó
  • 25 dkg karalábé
  • 25 dkg karfiol
  • 50 dkg paradicsom
  • 25 dkg paprika
  • 25 dkg kápia paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zellerzöld
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 35 dkg só
  • 1 ek lestyán
  • 1 ek borsikafű

Elkészítése:

A hozzávalókat megtisztítjuk, és egy apró lyukú húsdarálóval ledaráljuk. Beleszórjuk a szárított lestyánt és borsikafüvet, valamint a sót, majd jól elkeverjük.

Üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Felhasználásig, a befőttek és lekvárok mellett tárolható, akár 1 évig is. Ha egy üveget megbontunk, amíg el nem fogy, hűtőben tároljuk.

Minden olyan ételbe ugyanúgy használható, mint a bolti ételízesítők, csak az ételek sózásánál figyelembe kell venni a saját sótartalmát.

Az összetevők arányán mindenki saját ízlésének megfelelően változtathat, akár kihagyhat, vagy hozzátehet. A lényeg az, hogy a zöldségek legalább 10 %-a só legyen, mert ez tartósítja.