Mákos/Kakaós bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
95 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kocka élesztő
  • 2-3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 2 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 40 dkg porcukor
  • kakaópor (kb. 3-4 ek)

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tésztához 2-3 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a kristálycukrot és a csipet sót. Ezt hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután beleszórjuk a lisztet, beleütjük a tojást, és sűrű tésztát dagasztunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A tésztát egy órán át hagyjuk kelni meleg helyiségben.

Ameddig a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez 20 dkg mákot 20 dkg porcukorral összekeverünk, majd hozzáadjuk a tejet, és sűrű krémet főzünk belőle.

A kakaós töltelékhez 20 dkg porcukrot keverünk össze kakaóporral. A kakaópor mennyiségét ízlés szerint határozzuk meg.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékeket. Feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.Tetejét lekenjük felvert tojással.

Forró sütőben (kb. 180 fok) szép barnára sütjük.