Tejszínben sült újkrumpli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg újkrumpli
  • 1 ek vaj/margarin
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 púpos ek liszt
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csapott kk morzsolt majoránna
  • 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 4 gerezd fokhagyma)

Elkészítése:

Az újkrumplit alaposan megtisztítjuk, a héját ledörzsöljük. Ha nagyobb szemek, akkor ketté lehet vágni.
Sós vízben éppen puhára főzzük.

A sütőt előmelegítjük. Egy kerámia sütőformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fűszereket.

A megfőtt krumplit leszűrjük, lecsepegtetjük, picit hagyjuk hűlni, majd az előkészített formába öntjük, a tetejére csorgatjuk a krémet ,és kicsit átforgatjuk, hogy minden krumplit bevonjon a tejszínes massza.

180 fokon hőlégkeveréssel 35-40 percet sütjük, míg a teteje elkezd szép színt kapni.
Melegen kínáljuk.

Tipp:

Most, hogy már a kertben is bőven van újkrumpli, igyekszem minél több módon elkészíteni. Lajos Mari receptjét alapul véve egy tejszínben sült változatot sütöttem (már másodszor). Igazán különleges, a krumpli az alatta lévő tejszínes szafttal izgalmas párost alkot.