Cseresznyés-mákos flódni

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Gyúrt tészta:

  • 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 1-5/2 dl fehérbor
  • egy csipet só

Töltelék:

  • 50 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 1 tk fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 2 dl fehérbor
  • 4-5 dl lekvár

Cseresznyés réteg:

  • 1 kg cseresznye
  • 1 citrom leve
  • 0,5 ek fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

Továbbá:

  • 4-5 ek zsemlemorzsa
  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A lisztet morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a tojásokat és a sót, fokozatosan adjuk hozzá a bort is, és gyúrjuk az egészet jól össze. Tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni.

A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót, és forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni.

A cseresznyés töltelékhez keverjünk el minden hozzávalót.

A tésztát osszuk három egyforma részre. Az egyiket nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Kenjük meg a tésztát a mákkrémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot, és fedjük be vele. Ezt a réteget szórjuk meg zsemlemorzsával, majd oszlassuk el rajta a cseresznyét. Fedjük be az utolsó réteg tésztával, amit szurkáljunk meg villával, és kenjünk meg egy felvert tojással.

Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe, és 1 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.