Hozzávalók:
Elkészítése:
A csirkemell szeleteket megtisztítjuk, vékonyra klopfoljuk.
A zsenge cukkinit zöldséghámozóval meghámozzuk, vékony, hosszú csíkokra vágjuk. (Én most csak körbe vágtam, a belsejére nem volt szükség. Azt felhasználhatjuk például sajtos cukkinilepényke készítéséhez.)
4-5 baconszalonna csíkot egymás mellé helyezzük úgy, hogy a szélek kicsit fedjék egymást. Erre terítjük a cukkini csíkokat szintén úgy, hogy picit fedjék egymást a szélek. Vékonyan meghintjük sóval.
Beborítjuk a csirkeszelettel, amit szintén besózunk, és bedörzsölünk borsónyi fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
A keskenyebb vég felől szorosan feltekerjük a csomagot. (Ha túl hosszú a bacon csík, érdemes levágni.)
Egy éles késsel ujjnyi vastag csigákat vágunk le.
Saslikpálcára tűzzük úgy, hogy a csigák érintkezésénél legyen a szalonnák vége, így sütés közben kisebb az esélye, hogy szétnyíljanak.
Egy nagyobb tepsit kikenünk 3-4 evőkanál olajjal, és belefektetjük a tekercseket. Előmelegítjük a sütőt. Ha marad baconszalonna, azt a húsok közé darabolhatjuk. A tekercsek tetejét egy ecset segítségével vékonyan lekenjük olajjal. (Külön víz nem szükséges hozzá, mert a cukkini és a csirke enged annyi levet, ami elegendő a hús megpuhulásához.)
200 fokon hőlégkeveréssel, lefedve 30 percet sütjük, majd a fedőt eltávolítva további 25 percet pirítjuk.
Amikor beindulnak a cukkinik, nincs mit tenni, folyamatosan fel kell használni őket. Igyekszem minden ételbe csempészni egy keveset. Most a vasárnapi ebéd főfogása készült eme zöldség és némi csirkemell, egy kevés szalonna hármasából. Kicsit pepecselősnek tűnik, de az első tekercs után könnyen bele lehet jönni, és akkor már megy, mint a karikacsapás.
Házi fokhagymakrém hiányában pár gerezd zúzott fokhagyma is megteszi. Most sült krumpli körettel kínáltam. Melegen és hidegen is nagyon finom étel.
Fázisfotók a készítéséről megtekinthetők a blogon.