Borzas csirkefalatok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirkemell filé
  • 1 csapott kk só
  • 5-6 dl olaj a sütéshez

Bundához:

  • 4 nagyobb krumpli (40 dkg tisztítva mérve)
  • 2 nagyobb tojás
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors
  • 1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd zúzott fokhagyma)
  • 3 jó púpos ek liszt
  • 5 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A megtisztított csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk, lecsepegtetjük, meghintjük sóval.

A krumplit meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, majd a lisztet fokozatosan adagolva hozzá jól összekeverjük.

Legvégül belereszeljük a sajtot. Egy magasabb falú edényben bő olajat forrósítunk. A csirkecsíkokat megmártjuk a masszában.

Nem kell kétségbe esni, ha nem akar ráragadni. Én megforgattam benne, majd egy villával a hús alá nyúltam úgy, hogy bőségesen legyen a masszából a hús felett és alatta is, és lecsepegtetés nélkül az olajba engedtem.

A forró olajban közepesnél kisebb lángon szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Tipp:

Gyerekeim egyik legnagyobb kedvencét készítettem ma ebédre. Ebből a húsból nagyon sokat képesek elfogyasztani. Már a sütés megkezdésekor leülnek a kis asztalkájukhoz, és várják az első darabokat. Persze ilyenkor sűrű fújkálás közepette igyekeznek hűteni a még megfoghatatlanul forró falatokat.
A nevét onnan kapta, hogy a reszelt sajt és a krumpli a sütés során ropogós, borzas bundát alkot a szaftos csirkén.
Külön köret nem készül hozzá, csak egy kis tejfölös mártogatós, amit egy kevés házi fokhagymakrém ízesít.

A sütés alatt a várakozó nyers massza egy idő után levet ereszt. Azért, hogy később ne legyen olyan híg, szórhatunk bele még egy egész kevés lisztet.

A sütőedényben érdemes egyszerre nem túl sok húst sütni, mert szeretnek egymásba kapaszkodni az elején.