Császármorzsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola (én ezt kihagytam)

A sütéshez:

  • 10 dkg vaj

Tálaláshoz:

  • baracklekvár
  • esetleg rum

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beleöntjük a tejet, a lisztet és a búzadarát is. Csomómentesre keverjük. Belereszeljük a citrom héját, elkeverjük, és hűtőbe téve 50 percig pihentetjük, hogy a dara egy kicsit megdagadjon.

Addig a mazsolát langyos vízbe áztatjuk, amikor megdagadt, a vizet leöntjük róla és ízlés szerint egy kevés rumot locsolunk rá.

Ha letelt az 50 perc, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a pihentetett masszába forgatjuk a rumos mazsolával együtt. A vajat egy nagy teflon serpenyőben felolvasztjuk, majd beleönjük a tésztát, és közepes lángon 30-35 percig kevergetjük. Ne ijedjünk meg, először nagyon ragadós, de a végére szép morzsalékos lesz. (Én megijedtem, de kár volt.) Ajánlatos teflon serpenyőben sütni, mert akkor nem ég le.

A tálaláshoz a baracklekvárt elkeverjük egy-két kanál rummal, és a morzsa tetejére csorgatjuk. Melegen és hidegen is nagyon finom. Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.