Spanyol briós – Ensaimadas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 g élesztő (vagy 1 ek porélesztő)
  • 50 g cukor
  • 120 ml meleg víz
  • 300 g sima liszt
  • 0,5 tk só
  • 1 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g vaj (a lekenéshez)
  • fahéjas cukor

Elkészítése:

Elkészítjük a kovászt: az élesztőt összekeverjük a langyos, cukros vízzel és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojást és a felfutott élesztőt. Rugalmas, kissé puha tésztát gyúrunk. Kivajazott tálba rakjuk, letakarjuk fóliával, és a duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületen 4 részre osztjuk. Mindegyiket kisodorjuk kb. 27 x 38 cm-es téglalap alakúra,  és olvasztott vajjal lekenjük. Egy csíkban megszórjuk fahéjas cukorral, és feltekerjük.

Mikor mindegyiket feltekertük, csigákat formázunk belőlük (a hajtás a tetejére kerüljön), a végét összecsípjük, és a csiga alá tesszük.

Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és lekenjük olvasztott vajjal. Letakarva hagyjuk kelni 40 percet.

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és 20 perc alatt megsütjük. Porcukorral leszórva tálaljuk.

Tipp:

https://www.youtube.com/watch?v=ZKQVPjKSh0A