Köleses meggyes kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 6 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 9 dkg kókuszvirág cukor (vagy 15 dkg cukor)
  • 4 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg meggy – magozva

Elkészítése:

A kölest bőséges vízbe áztatjuk kb. 1 órára, majd sűrű szitán leszűrjük, tejben megfőzzük. Állaga sűrű lett, de keverhető -laza burgonyapürére hasonlító. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a cukrot.

A kihűlt köleshez adjuk a tojássárgával elkevert túrót, beletesszük a reszelt citromhéjat is. A masszát felvert tojásfehérjével lazítjuk, kíméletesen összekeverjük, és sütőpapírral bélelt 24 x 24 cm-es sütőformába öntjük. A tetejére halmozzuk a meggyet.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

A meggy szemek -mint a lisztes pitéknél – gyakori, hogy elsüllyednek a liszt tengerben, itt viszont szépen fent maradtak sütés végére is a tészta tetején.