Zsófia szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl (lm) tej
  • 12 dkg puha (lm) vaj
  • 6 ek barna cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 9 ek (gm) liszt
  • 1 púpozott tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csomag őrölt fehér étkezési zselatin
  • 3 ek eperlekvár
  • 1,5 kg eper
  • 25 dkg (lm) túró
  • 4 dl (lm) tejszín

Elkészítése:

A tejet felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és hagyjuk felolvadni. Mikor a csoki már benne van, nem teszem vissza a tűzhelyre, nehogy leégjen.

A vajat a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és azzal is alaposan kikeverjük. Mehet bele a visszahűlt csokoládés tej.

A lisztben eloszlatjuk a sütőport, a szódabikarbónát, és apránként a tojásos, csokis masszához kavarjuk, majd egy kivajazott/lisztezett tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Ha a sütemény alap kihűlt, a tetejét megkenjük az eperlekvárral, majd a megmosott eperrel – a száras részével lefele – szoroson egymás mellé helyezve eloszlatjuk a tortalap tetején.

A habtejszínből kemény habot verünk, majd a túrót a vaníliás cukorral egy villa segítségével összetörjük, és ezt is a habtejszínhez adjuk.

A zselatint a tasakon feltüntetett instrukciók alapján elkészítjük, és ezt is belekeverjük a tejszínes masszába, majd eloszlatjuk az eperrel megrakott sütemény tetején. Legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, de igazán másnap lesz finom.

Tetejét tetszés szerint díszíthetjük csokoládéval, eperdarabkákkal, mentával.

Jó nassolást!