Zsenge zöldborsóleves vajgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg zöldborsó
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 4 közepes krumpli
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 púpos tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 csapott kk só
  • 2 ek olaj

Galuskához:

  • 5 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagyobb tojás
  • 3 dkg vaj

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a hagymát apró kockára vágjuk. Utóbbit kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a répát, a krumplit, és jól átforgatjuk.

Meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, majd felengedjük 1,5 liter vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben elkészítjük a vajgaluskát.

Vajgaluska készítése:

A tojást a vajjal elkeverjük, amilyen simára csak tudjuk, beleszórjuk a sót és a lisztet, majd csomómentesre keverjük.

Ha megfőttek a zöldségek, akkor a galuskát a levesbe szaggatjuk.

Amikor feljöttek a tetejére, elzárhatjuk. Melegen kínáljuk.

Tipp:

Zöldborsólevest készítettem ma ebédre. Ki nem hagytam volna a zsenge zöldségből készült finomságot. Vajgaluskával gazdagítottam, és olyan virág formájú répaszeletek kerültek bele, amit a gyerekeim ajándékba kaptak gyereknapra, de frissen nem akarták megenni, a levesben pedig szívesen elfogyasztották.