Tavaszi töltött csirkecomb

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb, egész csirkecomb
  • 1 tk mustár
  • bors
  • 1 ek tyúkzsír

Töltelékhez:

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 kisebb nyers tojás
  • 2 kis szelet kenyér
  • 1 csapott kk só
  • 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítése:

A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, kézzel óvatosan a bőr alá nyúlunk helyet készítve a tölteléknek. Ezt a részt bedörzsöljük mustárral.

A zöldségeket megtisztítjuk, a kenyeret vízbe áztatjuk. A töltelékhez a felkockázott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, félretesszük hűlni.

A sárgarépát apró kockára vágjuk, és a zöldborsóval sós vízben éppen roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

A megpirított hagymához adjuk a darált húst, a tojást, a kicsavart kenyeret, a zöldborsót és a sárgarépát, és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk. A tölteléket betöltjük a fellazított bőrök alá.

Egy közepes tepsit kikenünk kevés tyúkzsírral, és belefektetjük a megtöltött combokat. Meghintjük sóval, borssal. Ha valaki szereti, megszórhatja szárnyas fűszerkeverékkel is.

A sütőt előmelegítjük. A combok közé öntünk kb. 1 dl vizet.

Alufóliával lefedve 220 fokon addig puhítjuk, míg a villa könnyedén belemegy a hús legvastagabb részébe. Ez nekem kb. 75 perc volt. Ezután az alufóliát eltávolítva, a hőfokot 180-ra csökkentve pirítjuk a combokat (kb. 20 perc). Néha a szaftjával meglocsoljuk, hogy ne száradjon nagyon ki a hús.

Melegen és hidegen is finom.

Tipp:

Csirkecombhoz van egy jól bevált, alap töltelékem, amit Anyukámtól tanultam. Ezt szoktam variálni attól függően, hogy éppen mi van itthon. Most, hogy zsenge borsót szedtünk a kertben, nem is volt kérdés, hogy kerül bele. De akkor már a répa sem hiányozhat mellőle. Ízletes vasárnapi ebéd lett belőle. Természetesen csakis krumplipüré körettel.