Mesés keleti csaroh sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg finomliszt

A töltelékhez:

  • 5 alma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola

Elkészítése:

Töltelék készítése:

Az almákat meghámozzuk, a magházat kivágjuk, és a gyümölcsöt apróbb kockákra vágjuk.
Egy lábasban feltesszük megpárolni úgy, hogy 0,5 dl vizet öntünk alá, rászórjuk a cukrot, a fahéjat, a mazsolát és a diót is.
Fedő alatt puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

A tészta készítése:

A puha vajat a cukrokkal és a tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és összegyúrjuk a sütőporral elkevert liszttel. A tésztát pihentethetjük egy éjszakát a hűtőben.

Összeállítás:

Másnap kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra. 10×10 cm-es négyzeteket vágunk, majd átlósan felezzük őket, így háromszögeket kapunk. A háromszögeken 0,5 cm-t szabadon hagyva, 3 bevágást ejtünk. Az első nagyobb, alatta kisebb, majd még kisebb.

A közepébe teszünk a töltelékből, és a szélesebb résznél a bal felét jobbra, majd a jobb oldalát balra hajtjuk.

2 nagy tepsit szilikonos sütőpapírral befedünk, a papucskákat rásorakoztatjuk. Nem kenjük le semmivel.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk picit hűlni, és porcukorral szórjuk meg.

Nagyon finom omlós, porhanyós süti a végeredmény.