Sajtos falatkák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 tk só
  • 1 nagy ek tejföl
  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg puha vaj/margarin
  • 1 felvert tojás lekenni
  • 15 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

A túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumplitörőt használtam). Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, és jól összedolgozzuk.

Folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk.

Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy egész apró pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Az előkészített tepsikbe fektetjük a pogácsákat, egymáshoz lehet közelebb, mert inkább megemelkednek, mint oldalra terülnek.

Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk mindegyiket egy csipet reszelt sajttal. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Van úgy, hogy egy kis sajtos finomságra vágyik a család, de az egyéb ház körüli teendők miatt nem sok idő jut a sütögetésre. Ekkor jön jól ez az egyszerű recept. Tulajdonképpen kevés alapanyagból lehet két tepsinyi sós rágcsálnivalót az asztalra varázsolni. Ha nem akarunk a szaggatással bajlódni, egyszerűen csak vágjuk fel apró kockára, vagy vékony csíkokra.