Tarkedli – cseh fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 150 ml tej
  • 30 g élesztő (vagy 10 g porélesztő)
  • 0,5 ek porcukor
  • 700 g sima liszt
  • 1 ek cukor
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 600 ml tej

Elkészítése:

A 3 tojást felverjük a sóval és az 1 evőkanálnyi cukorral. Az élesztőt a 150 ml langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük az átszitált langyos lisztbe. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, és annyi langyos tejet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.

Az egészet jól összedolgozzuk, és hagyjuk 45-60 percet kelni. (Én meleg vizes fazékra rakom a kelesztőtálam, úgy hamarabb megkel.)

A tarkedlisütőt felforrósítjuk, mindegyik mélyedésbe egy kevés olajat teszünk, és kisütjük a tarkedliket.