Sokmagvas kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 300 g aktív kovász
  • 400 ml víz
  • 700 g kenyérliszt BL 80
  • 2 ek őrölt kömény
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 tk só
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek köménymag
  • 2 ek szezámmag

Elkészítése:

Az aktív kovászt elkeverjük a vízzel, hozzáadjuk az átszitált lisztet és az olajat, és gyorsan összekeverjük. Hagyjuk 10 percet pihenni, majd hozzáadjuk a magokat. Alaposan átdolgozzuk, és letakarva hagyjuk állni 3 órát. Ezután hozzáadjuk a sót, és újra átdagasztjuk, kelesztőtálba tesszük, és újabb 3 órát hagyjuk kelni.

A sütőt bekapcsoljuk, aljába egy fazék vizet rakunk, és betesszük a sütőedényt is a tetejével együtt. A megkelt kenyeret óvatosan átrakjuk a forró edénybe, lekenjük hideg vízzel, és megszórjuk magokkal.

Letakarjuk a forró tetővel, és 230°C-on sütjük 15 percet. Ezután lehúzzuk a fokot 210°C -ra, és további 10 percet sütjük. Majd 200°C-on már fedő nélkül további 25 percet.

Ha elkészült a kenyér, hideg vízzel lekenjük, és rácson hagyjuk kihűlni.