Pincepörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús (lábszár, nyak)
  • 60 dkg sertéscsülök csont nélkül
  • 60 dkg sertéshús (köröm, farok vegyesen)
  • 60 dkg sertéslapocka
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg zsír
  • 2 kg burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 hegyes (erős) paprika
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 dl száraz vörös bor

Elkészítése:

Zsíron megpirítjuk a felaprított kolozsvári szalonnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, és megdinszteljük rajta.

Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a feldarabolt marhahúst, és kevés vizet öntünk alá. Ízlés szerint sózzuk. Beletesszük a felaprított paprikákat és paradicsomot. Fél óra után hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt sertéskörmöt és farkat. Újabb fél óra múlva beletesszük a felkockázott csülköt és lapockát, és puhára főzzük az egészet.

Amikor minden hús benne van, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk. Az elfőtt levet mindig kevés vízzel pótoljuk. Amikor puha a hús, beleöntjük a bort, összeforraljuk vele, és tetszőlegesre vágott főtt krumplival tálaljuk.

Idényhez illő salátát, vagy savanyúságot kínálunk mellé.

Tipp:

A krumplit bele is lehet főzni, akkor kell beletenni, amikor a hús megpuhult. Ilyenkor hosszabb lére engedjük a pörköltet, a bort is ekkor öntjük bele, a krumpli mennyiségének megfelelően sózzuk, és már nem keverjük, csak forgatjuk a bográcsot, hogy a krumpli ne törjön össze. A krumplival készre főzzük.