Hideg vörösboros szamócaleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg szamóca (földi eper)
  • 5 dl tej
  • 2 tk cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk vaníliás cukor
  • 1 dl vörösbor
  • 0,5 citrom
  • habtejszím
  • mentalevél

Elkészítése:

Az epret megmossuk, egyharmadát (a szebb szemeket) félretesszük. A többinél eltávolítjuk a leveleket, és feldaraboljuk.

A darabolt eprek felét beletesszük a tejbe, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, beleöntjük a bort. Botmixerrel összekeverjük.

A levesbe beletesszük a darabolt eprek másik felét, és betesszük a hűtőbe néhány órára.

Amikor kivesszük, frissen felvert tejszínnek és mentalevéllel díszítjük.

Tipp:

Most indul be a szamóca (földieper) idénye. Az import után megjelent a magyar eper is, bár egyelőre méregdrágán. Én elhiszem, hogy a magyar ízesebb, s bár híve vagyok a by Hungarian products mozgalomnak, de a pénztárcámnak sem vagyok ellensége, ezért még mindig a sokkal olcsóbb importot veszem, ami – legyünk őszinték – nem is olyan rossz. Egyébként is az import görög, spanyol miért lenne rosszabb, amikor ott jóval több a napsütés, mint kis hazánkban, s valószínűleg a talaj sem rosszabb.

Nos, most egy hideg szamóca levest készítettem, ami nagyon egyszerű.