Spárgával sült pisztráng zöldfűszeres habbal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg pisztráng (2 db)
  • 1 kg spárga
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 citrom
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor metélőhagyma
  • őrölt bors

Elkészítése:

A konyhakész halat oldalanként 4-5 helyen bevágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, belsejébe citromkarikát helyezünk, és kiolajozott tepsi közepébe tesszük.

Köré rakjuk a rostos héjától megtisztított spárgákat, meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, és sütőben 30-40 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Közben elkészítjük a fűszeres habot. Ehhez felaprítjuk a zöldfűszereket, és habbá verjük a tejszínt. A vajat kissé megolvasztjuk, belefacsarjuk a fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és fakanállal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, jól beledolgozzuk, majd beleöntjük a tejszínhabot, a felaprított zöld fűszereket, és óvatosan egybeforgatjuk a tojásos masszával.

A halat a fűszeres habbal és a spárgával tálaljuk.