Erdélyi tárkonyos-medvehagymás zöldségleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 l füstölt csülök főzőlé
  • 2 dl kolbász főzőlé
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem-gyökér
  • 0,5 karalábé
  • 3 szál zsenge karalábélevél
  • 1 kis zeller
  • 3 szál zellerlevél
  • 1 újhagyma zöldjével
  • 0,5 póréhagyma
  • 0,5 csokor medvehagyma
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 kicsi fejessaláta
  • 3 nagy burgonya
  • 1 ek friss tárkonylevél
  • 1 csokor kapor
  • 2 chili
  • őrölt fekete bors
  • morzsolt tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 citrom
  • tárkonyos ecet
  • almabor ecet

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk.

A csülök és a kolbász főzőlevébe – melyben már voltak a főzéshez használt zöldségek – beletesszük a zöldségeket. A chilit egészben.

Amikor a zöldségek megfőttek, behabarjuk a levest a tejföllel és a liszttel. Facsarjunk bele citromot, tegyünk bele ecetet.

Tálaláskor merjünk tányérba a levesből, tegyünk rá 1 db chilit, s medvehagymavirággal díszítsük.

Tipp:

Az étel előzménye, hogy kb. 75 dkg-os csülköt főztem. A csülköt felöntöttem vízzel, tettem bele 1 db vöröshagymát félbevágva, 6 gerezd fokhagymát, 2 db babérlevelet, 3 db chili paprikát, 1 tk egész fekete borsot, s sóztam, borsoztam. Több mint 2 órát főztem lassú tűzön. Felhasználtam még a főtt kolbász levét is.