Tárkonyos, tejszínes húsgombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Gombócokhoz:

  • 25 dkg darált sertés-, vagy pulykahús
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek rizs
  • 2 db. tojás,
  • 1 vöröshagyma lereszelve
  • friss petrezselyemzöld
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors

Leveshez:

  • 1 kis vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér megtisztítva és karikákra vágva
  • 3 krumpli felkockázva
  • 1 hámozott paradicsom (konzerv is lehet)
  • 1 zöldpaprika
  • 200 g főzőtejszín
  • 1 ek liszt a habaráshoz
  • kevés almaecet
  • kevés friss tárkonylevél
  • kevés házi ételízesítő
  • szükség szerint só
  • kevés olívaolaj

Elkészítése:

A megtisztított sárgarépát és petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, majd kevés olajon az aprított hagymával megdinszteljük.

Felöntjük vízzel, vagy leves alaplével. A krumplit kockákra vágjuk, és beletesszük a leveslébe. Hozzáadjuk az aprított paprikát, valamint a hámozott paradicsomot is. Kevés házi ételízesítőt is adunk hozzá, kicsit megsózzuk, és pár csepp almaecetet öntünk a léhez. Szükség szerint a főzőlét vízzel egészítsük ki.

Míg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat. A kétszer átdarált húst összekeverjük az előfőzött rizzsel, a tojásokkal, a lereszelt hagymával, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel és kevés zsemlemorzsával. Egyforma, kisebb adagokat szedünk, majd zsemlemorzsával megszórt vágódeszkán egyforma golyókat formázunk belőle.

Mikor a leveslé felforrt, hozzátesszük a gombócokat, és mikor a lé tetejére feljöttek, még öt percig főzzük. Közben apróra vágott friss tárkonyleveleket is teszünk a levesbe, majd kevés leveslét kivéve a tejszínnel és a liszttel összekeverve habarást készítünk, melyet visszaöntünk a levesbe. Mikor újra felforrt, a leves elkészült, és tálalhatunk.