Diós tetejű

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 citrom héja (opcionális)
  • 10 ek sárgabaracklekvár (másfajta pikáns lekvár is jó bele)
  • 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 5 ek langyos víz
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só

Tetejére:

  • kb. 10-15 dkg durvára tört dió

Elkészítése:

A vajat a cukorral habosra keverjük, belekeverjük a lekvárt, a vizet, a tojásokat, a sót, a reszelt citromhéjat, a fahéjt, végül az átszitál szódabikarbónás lisztet. Kivajazott 26 cm -es tortaformába öntjük a tésztát. Tetejére szórjuk a durvára tört diót. A tetejét még megszórhatjuk kristálycukorral (elhagyható). 180 fokon sütjük tűpróbáig.

Tipp:

Ez egy egyszerű, de annál finomabb süti recept. Ha házi lekvárunk van, elég belőle 5 ek, de akkor a vizet emeljük 10 evőkanálra. Viszont tehetünk bele csak lekvárt, és a vizet elhagyhatjuk. Mindenki ízlése szerint süsse meg :) A cukor mennyiséget is lehet változtatni, eredetileg 25 dkg ír a recept.
Egy volt osztálytársamtól Lindától kaptam a receptet, ő meg a Nagyitól, érdemes megsütni.