Szódabikarbónás zsemlék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 75 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehet vegyesen is)
  • 1 kis doboz tejföl, vagy natúr joghurt
  • 2-2,5 tk só
  • 1,5 mk szódabikarbóna
  • 3 ek olaj vagy vaj
  • magok ízlés szerint: lenmag, szezámmag, kölesmag, napraforgómag
  • kb. 3,5 dl langyos víz

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót,a szódabikarbónát,majd minden hozzávalót belekeverünk. A vizet óvatosan adagoljuk. Lágyabb tésztát gyúrunk, ha picikét még ragadhat a kézhez.

Pihentetés nélkül 9 zsömlét formázunk belőle, tepsire tesszük, vízzel lespricceljük, és megszórjuk szezámmaggal.Azonnal lehet sütni, 200 fokon kb. 18 – 20 perc alatt készülnek el. Sütőnként változhat az érték.

Ha kisültek, tegyük rácsra őket és vízzel ismét spricceljük le.

Ebbe most került rozsliszt, hajdina liszt, tönköly liszt és sima búzaliszt is.