Velős pirítós / Velő tojással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg velő
  • 2 szál újhagyma zöldje
  • ízlés szerint só
  • frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj (jó hozzá a sima étolaj is)
  • csipetnyi őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint kevés csilipehely
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:

Ha szükséges, a velőről eltávolítjuk a hártyát. Az újhagyma zöldjét felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a velőt, és a serpenyőben kevergetjük, vigyázva, hogy le ne ragadjon. Teflonos, vagy kerámia serpenyőt célszerű használni!

Hozzáöntjük a kevés bort, ami szintén megakadályozza, hogy leragadjon a velő. (A bor más esetekben is feloldja az edény aljára, oldalára letapadt ételeket.) Sózzuk, borsozzuk, enyhén megpaprikázzuk, és ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset is.

Tanácsos először a pirítósokat ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megpirítani, így kevesebbet kell mosogatni.

15 perc alatt elkészült, kitűnő vacsora volt.

Tipp:

Velős tojásnál ugyanígy kezdünk hozzá a velő elkészítésének, csak mikor készen vagyunk a velővel, 4 enyhén felvert tojással dúsítjuk az ételt. Így természetesen több személy lakhat jól vele.