Mandulamorzsás eper-rebarbara sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4-5 szál rebarbara
  • 8-10 nagy szemű eper
  • víz
  • cukor

A tésztához:

  • 200 ml langyos tej
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 g élesztő (tasakos)
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 közepes tojás

A morzsához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 17,5 dkg vaj
  • 10 dkg darált mandula

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, jól összegyúrjuk, és letakarva 1 órán keresztül pihentetjük. (Lehet, hogy kíván még lisztet, nyugodtan adjunk hozzá. Lágy, de jól gyúrható tésztát kapjunk.)

Eközben a rebarbarát megtisztítjuk (meghámozzuk), kockákra vágjuk, cukorral és némi vízzel kompótot főzünk belőle.

Elkészítjük a morzsát is. A lisztet a cukorral, a vajjal és a darált mandulával morzsásra gyúrjuk, és betesszük a hűtőbe.

Az 1 óra leteltével a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 32 x 39 cm-es tepsi nagyságúra és kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük. 20 percig állni hagyjuk.

Az elkészült rebarbarát elterítjük a tésztán, hozzáadjuk az eperszeleteket is, majd megszórjuk a morzsával.

Előmelegített sütőben 190-200 fokon kezdjük sütni, 25 percig. Mindenképpen meg kell várni, míg kihűl.

Tipp:

Tejszínhabbal a legfinomabb!