Házi bagett tönkölyliszttel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
165 perc
Mennyiség:
9 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 ek szőlőmag olaj
  • 3 dl víz
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 tk só
  • 2 ek zabkorpa
  • 0,5 dl tej
  • 1 ek méz
  • 2,5 dkg friss élesztő

Elkészítése:

Az élesztőt a mézes langyos tejben felfuttatjuk.

A hozzávalók sorrendjében kenyérsütőgépbe rakjuk az összetevőket, és elvégeztetjük a “dagasztás, kelesztés” programot (kb. 1,5 óra).

Mikor megkelt, lisztes deszkára kiborítjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, és jól kigyúrjuk a darabokat.

Hosszú kenyereket formázunk belőlük, majd bagett sütőlapra, vagy sütőpapíros tepsibe helyezzük.  Éles késsel ferde bevágásokat ejtünk a tetejükön, majd fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük. Mielőtt betesszük a kenyereket, a sütő aljába tegyünk egy tepsi vizet, és a kenyereket kenjük le sós vízzel.

250 fokon (gázsütő 6-7 fokozat) 40 percig süssük.

Tipp:

Kenyérsütő gép nélkül, kézzel is elkészíthető a dagasztás, vagy használhatunk kézi keverőgépet
dagasztó szárral.