Bácskai birkapörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg birkacomb
  • 4 vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • 2 ek sertészsír
  • 2 púpos ek fűszerpaprika
  • 1 ek só
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 0,75 liter száraz vörösbor
  • 0,5 közepes fej káposzta
  • 1 kg burgonya

Elkészítése:

A birkahúst kockára vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, és a zsírban mindkettőt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a darabokra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, a birkahúst, és 5 percig együtt pároljuk, majd felöntjük a vörösborral. (Víz nem szükséges.)

Ha felforrt, lefedjük, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Néha kóstoljuk meg, ha kell sózzuk.

Közben a fél fej káposztát megmossuk, és 6 egyenlő cikkre daraboljuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és hasábra vágjuk.

Miután megfőtt a hús és a pörkölt sóssága is megfelel, beletesszük a burgonyát, ráhelyezzük a tetejére a káposzta cikkeket, és tovább főzzük addig, amíg azok is megpuhulnak. Néha rázzuk az edényt, vagy a bográcsot, de kevergetni nem ajánlott, nehogy összetörjön a krumpli, vagy szétessenek a káposzták!

Kenyérrel és csili paprikával tálaljuk!

Jó étvágyat! :)