Dani szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 8 tojás
  • 16 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, vörösáfonya, mazsola)

Krém:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • 0,5 dl narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 érett avokádó
  • 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 1 dl rum
  • kockákra vágott piskóta

Díszítés:

  • 2 dl tejszín
  • étcsokoládé
  • vegyes aszalt gyümölcs

Elkészítése:

Piskóta készítése:

Az 5 dkg étcsokoládét felolvasztjuk, az aszalt gyümölcsöket összevagdaljuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral, majd hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró csokoládét, a habbá vert fehérjét és a liszttel elkevert aszalt gyümölcsöket.

Kb. 24*40 cm-es tepsiben 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Krém készítése:

A krémhez való aszalt gyümölcsöt beáztatjuk a rumba.

A krémhez 0,5 dl tejszínbe belereszeljük 1 narancs héját, elkeverjük 0,5 dl narancslével, majd forrásig melegítjük 5 dkg vajjal. Beleszórjuk a 15 dkg étcsokoládét, elkeverjük, és miután elolvadt a csoki, kihűlésig félretesszük.

1 dl tejszínt forrásig melegítjük 5 dkg vajjal, beleszórjuk a 15 dkg fehér csokoládét, elkeverjük, miután elolvadt a csoki, kihűlésig ezt is félretesszük.

Összeállítás:

A kihűlt piskóta széleit kb. 1 cm szélesen körbevágjuk, a levágott széleket kockákra vágjuk, majd elkeverjük a rumba áztatott aszalt gyümölcsökkel, és meglocsoljuk egy kevés rummal (egyéb maradék piskótát is felhasználhatunk a krémhez).

A fehér csokoládés krémet összekeverjük a mascarpone krémsajttal, hozzákeverjük a pürésített avokádót, majd a kockákra vágott piskótával elkevert aszalt gyümölcsöket.

A piskóta tetejére rákenjük az étcsokoládés krémet, majd a piskótával összekevert fehér csokoládés krémet, és végül a habbá vert tejszínt.

Olvasztott csokoládéval és aszalt gyümölcsökkel díszítjük, majd tálaljuk.