Túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 1 kg félzsíros tehéntúró (házi túró)
  • 3+1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 ek tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 csapott ek búzadara
  • 1 csipet só

Elkészítése:

Mivel a tésztát nem kell pihentetni, ezért érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.

A töltelékhez először készítünk egy vaníliapudingot, ehhez három tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát és a keményítőt. Habverővel jó alaposan kikeverjük fehéredésig.

Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A túrót egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vanília pudingot. Az egészet gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük, lisztezett munkalapon tepsi méretűre (25×35) nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe.

A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.

Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz, és az egészet rásimítjuk a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával egyenletesen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral.