Epres sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

20 cm-es formához:

  • 10 dkg kakaós ízű keksz
  • 4 babapiskóta
  • 5 dkg margarin

Krém:

  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tk vanília aroma
  • reszelt citromhéj
  • fél citrom leve
  • 1 tojás

Epres öntet:

  • 50 dkg eper
  • fél citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor
  • 1 ek keményítő

Elkészítése:

A kekszet és a babapiskótát összemorzsoljuk, majd a felolvasztott margarinnal elkeverjük. Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük a kekszes masszát, kézzel jól elegyengetjük.

A mascarponét a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a vanília aromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, végül pedig az egész tojást is.
Ezt a krémet a kekszes alapra öntjük, a tetejét elsimítjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 percig sütjük. Ha a teteje már kezd egy kis színt kapni, ki lehet venni a sütőből. (Én légkeveréses módban, 150 fokon, 30 percig sütöttem.) A formában hagyjuk teljesen kihűlni!

Az epret botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a citromlevet, a vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot. Feltesszük a tűzre, és állandó keverés mellett pár percig főzzük.

A keményítőt simára keverjük egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett az eperhez öntjük, és besűrítjük vele. (Egy kicsit folyósabb állagot kapjunk.)

A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazunk az öntetből, majd eperszeletekkel díszítjük. A maradék öntetet tálaláskor külön kínáljuk.