Ünige süteménye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Mákos tésztához:

  • 5 tojás
  • 200 g cukor
  • 50 g mák
  • 140 g liszt
  • 2 tk olaj
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek víz
  • kakaópor

Krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj

Zseléhez:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 2 meggyes tortazselé
  • 4 ek porcukor
  • 2 dl víz

Továbbá:

  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral, az olajjal és a vízzel kikeverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darálatlan mákot, majd a tojáshabbal óvatosan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (26 x 36 cm), beszitáljuk kakaóporral, és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
(Kb. 30 perc)

Krém készítése:

A krémhez a tejben a cukorral együtt megfőzzük a pudingporokat, és forrón hozzákeverjük a vajat. Langyosra hűtjük.

A kihűlt mákos tészta köré állítható formát helyezünk, és még langyosan rásimítjuk a pudingos krémet. Erre egyenlően elosztjuk a meggyszemeket, pár szemet félretéve a díszítéshez.

Zselé készítése:

A meggyléhez, ami 3 dl, hozzáadunk 2 dl vizet, a cukrot, és a zselé csomagolásán levő leírás szerint elkészítjük, és a meggyszemekre öntjük. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd kis kerek linzerszaggatóval kivágjuk a szeleteket.

Díszítés:

2 dl tejszínhabot kevés cukorral felverünk, habzsákba rakjuk, és minden tésztára egy rózsát nyomunk, arra egy meggy szemet és ízlés szerint díszítjük.