Gyros pitában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell
  • 1 csomag gyros fűszerkeverék
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 kígyóuborka
  • 2 lila hagyma
  • 2 paradicsom
  • 10 dkg savanyú káposzta
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt, csípős pirospaprika ízlés szerint

Pitához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 ek étolaj
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kk só
  • 3 dl víz

Elkészítése:

A húst kicsontozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A fűszerkeveréket összekeverjük az olajjal, beleforgatjuk a húst, és éjszakára, de legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A pita elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk fél bögre cukros vízben. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk, hozzáadjuk az olajat és a maradék vizet, majd kézzel, vagy géppel jól kidagasztjuk.
Letakarjuk, és 1 óráig kelesztjük.

Miután megkelt, 8 részre osztjuk, golyókat formázunk. A sütőt nagyon forróra előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt teszünk.
A golyókat kinyújtjuk 15 cm-es kör alakra. 4 percig sütjük az egyik felét, majd megfordítjuk, és így is sütjük 4 percig.
Nem kell megpirulnia. Ha megsült, tálba szedjük és letakarjuk, hogy puha maradjon.

Amíg kel a tészta, felkarikázzuk a lila hagymát, a paradicsomot, az uborkát, felaprítjuk a savanyú káposztát és leveleire tépjük a salátát.

A joghurtot elkeverjük az áttört fokhagymával. Ezt a mennyiséget megfelezzük, és az egyiket meghintjük őrölt erős paprikával.

A pitát egy hegyes kés segítségével felszúrjuk, és kb. 10-12 cm hosszan egy oldalon felvágjuk.

A wokot felforrósítjuk, és erős tűzön megpirítjuk a fűszeres húst.

Ezután a pitát, mint egy tasakot megtöltjük egy adag hússal, a felaprított zöldségekkel, végül meglocsoljuk ízlés szerint a sima, vagy csípős fokhagymás öntettel.