Áfonyás ropogós

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

30 db -hoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 mk vanília esszencia
  • 1 nagy tojás
  • 20 dkg zabkorpa
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/1 mk só
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 15 dkg aszalt áfonya (helyettesíthető más aszalt gyümölccsel is)

Elkészítése:

Egy keverőtálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót és az áfonyát. Egy másik tálban habosítsuk fehéredésig a vajat és a porított cukrot, majd ehhez keverjük az esszenciát és a tojást.

A vajkrémet dolgozzuk össze a száraz elemekkel, majd fél órán keresztül a hűtőbe tesszük pihenni.

Béleljünk ki két nagy méretű tepsit sütőpapírral, és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tésztából formázzunk diónyi golyókat, és lapítsuk ki a tenyerünk között. A korongokat egymástól 3-4 cm távolságra tegyük.
Végül vegyünk egy evőkanalat, vizezzük be, és ha szükséges, azzal lapítsuk tovább a korongokat.

A kekszeket 14 percig sütjük 180 fokon.

Ha kész, a tepsin hagyjuk kihűlni, mert ilyenkor még könnyen törik.

Tipp:

Egészséges, finom és ropogós keksz lesz belőle. Én nem szoktam nagyon lenyomkodni, szeretem ha kis pufik maradnak. Gyerekeknek is bátran ajánlom.