Mákos-túrós kelt rétes

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 90 dkg finomliszt
  • 6 dl langyos tej
  • 7,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk só
  • 2 tojás
  • 1 tk cukor

A töltelékhez:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 1 ek cukor
  • 6 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukrozott, darált mák

A rétes kenéséhez:

  • 3 ek olaj

Elkészítése:

A lisztet a sóval és a tojással elkeverjük. Az élesztőt a cukorral 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A megkelt élesztőt és a maradék tejet hozzáadjuk az élesztőhöz, és tésztát dagasztunk. Ez a tészta lágyabb lesz a fánk tésztánál.

A tésztát lefedve, meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.

Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, és 3 cipót formálunk. Nem gyúrjuk át! Még 10 percig letakarva pihentetjük.

Közben a túrót és a cukrot összekeverjük. A tejföllel elkeverjük a tojást.

Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, liszttel meghintjük. Az első cipót a közepére tesszük,olajjal lekenjük, és szép vékonyra kihúzogatjuk. Széleit leszedjük.

Olajjal, majd tojásos tejföllel meglocsoljuk, és a fele túrót rászórjuk. A két szemközti oldalával feltekerjük úgy, hogy egymás felé nézzen! Olajjal kikent tepsibe tesszük. A tetejét olajjal, majd tojásos tejföllel lekenjük.

A másik cipónál is így járunk el. A mákosnál is ez az elkészítési mód, csak túró helyett mák kerül.
A tepsiben még fél órát kelesztjük. Szemmel láthatóan szépen feljön.

Végül 190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom rétes, ajánlom szeretettel.

Jó étvágyat hozzá!