Puncstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg baracklekvár

A sziruphoz:

  • 30 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • pár csepp piros ételfesték
  • 5 dkg mazsola
  • fél dl rum
  • 1 narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp piros ételfesték

vagy

  • puncs cukormáz

Díszítés:

  • dekor cukor

Elkészítése:

A piskótamasszát két ütemben készítjük el, az első adagból kerek lapot sütünk. 6 tojást kettéválasztunk, a fehérjéből és 12 dkg cukorból kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a sárgáját és a fél csomag sütőporral elkevert 15 dkg lisztet. A kész masszát egy 22 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt, két lapba vágjuk, és a két vágási felületét megkenjük baracklekvárral. Az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába.

A maradék 6 tojásból, cukorból, lisztből, sütőporból a fent leírt módon újra piskótát készítünk, de most egy sütőpapírral bélelt 30 x 30 cm-es tepsibe öntjük a masszát, elkenjük. 170 °C-ra előmelegített sütőben 14-16 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba halmozzuk.

A sziruphoz a cukrot és a vizet felforraljuk, majd kb. 1 dl-t kiöntünk belőle, pár csepp piros ételfestékkel megszínezzük.

Ráöntjük a felkockázott piskótára, majd rárakjuk a mazsolát és a narancshéjat is. Óvatosan összeforgatjuk, végül ráöntjük a maradék, rummal ízesített szirupot.

A tortaformába töltjük, és rátesszük a másik megkent lapot úgy, hogy a lekváros része érintkezzen a töltelékkel. A tetejére rakunk egy tálcát, arra súlyt, hogy szép egyenletesen préselődjön le a torta. Hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a tojásfehérjéket a porcukorral gőz fölött csípősre melegítjük (pont annyira forró, hogy csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), közben kevergetjük. Ne verjük habbá! Ebbe is teszünk pár csepp piros ételfestéket.

A torta tetejére kenjük a rózsaszín masszát (egy kanálnyit félreteszünk), majd a kanálnyi masszával megcsorgatva díszítjük. A torta oldalát baracklekvárral megkenjük, hogy ne száradjon ki.

Dekor cukorral díszítjük.