Túrós kígyórétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 0,5 kg tehéntúró (áttört)
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 tk búzadara
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet és a sütőport összekeverjük. Közben a vajat mély keverőtálban habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és végül a sütőporos lisztet is hozzáadjuk.

A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgájával, a cukrokkal, a citromlével és a citromhéjjal. Legvégül a tojás keményre vert habját adjuk hozzá.

A tésztát elfelezzük. Az első cipóból nyújtunk egy kb. 50 x 25 cm-es téglalapot. A hosszabbik oldalt szemre elharmadoljuk, és a tészta két szélén ugyanannyi, kb. 8 cm-es bevágást ejtünk, egymástól 2-3 cm távolságban, ferdén.

A tészta közepén elterítünk 1 ek búzadarát, arra elhelyezzük a túrókrém felét, és a tészta két oldalán bevágott széleket egymásra hajtogatjuk. Óvatosan a rétes alá nyúlva sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Miután a másik cipóval ugyanígy jártunk el, tegyük a sütőbe, és 200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.