Sajtos-újhagymás rizsgolyók

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt rizs
  • 2 közepes szál újhagyma
  • 1 nagyobb tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 nagy csipet só
  • 2 nagy csipet őrölt bors
  • 3 púpos ek zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • 6-7 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

Egy tálba öntjük a kifőtt rizsát, a reszelt sajtot, a tojást, az apróra vágott újhagymát. Ízesítjük sóval és borssal.

A masszát jól összedolgozzuk és kézzel nagyobb diónyi golyókat sodrunk. Megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Olajat forrósítunk, amiben közepes lángon szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Melegen, fokhagymás-tejfölös mártogatóssal vagy friss salátával kínáljuk.

Tipp:

Ezt az egyszerű ételt még tegnap készítettem vacsorára. Tulajdonképpen egy kis maradék főtt rizs megmentése volt a cél. Került bele egy tojás, kevés reszelt sajt és újhagyma. Ettől igazán különleges íze lett a golyóknak. A hagyma jöhet minden formában, nagyon szeretjük. De tehetünk bele apróra kockázott sonkát, felvágottat is. Kívül picit ropogós, de belül puha, sajtos.
Egyetlen szépséghibája volt, hogy az újhagymaszár darabok a golyók külső felületén sütéskor megbarnultak, de ez nem rontott az ízén. Tejfölös mártogatós készült hozzá.