Túrós virágok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 3 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek búzadara
  • 10 dkg aszalt sárgabarack

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 2 ek natúr zöld pisztácia

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.

A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, végül a felfutott élesztőt. Bedagasztatjuk a tésztát a géppel, és letakarva, meleg helyen kelesztjük legalább fél órát.

A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával és az apróra vágott aszalt sárgabarackkal.

Az időközben megkelt tésztát 12 egyenlő részre vágjuk. Lisztezett munkalapon egyenként gombócokat formázunk, és megint kelesztjük.

Ezután kör alakúra kinyújtjuk mindegyiket, és a közepükre 1- 1 adag tölteléket halmozunk.

A tésztaszéleket összehúzzuk, és gombóccá formázzuk, majd finoman ellapítjuk.

Körben, ollóval 7-8 szirmot bevágunk. Ezeket kiforgatjuk (a töltelék felfelé álljon), lefektetjük, és az így kapott virágokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

A tojásfehérjét elkeverjük, a tésztákat megkenjük vele, és a közepére durvára tört natúr pisztáciát szórunk.

180 fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.