Fonott kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás

A kalács lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, a cukrokkal összekeverjük.

Az élesztőt szétmorzsoljuk, 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.

A liszt közepébe ütjük a tojásokat, beleöntjük a megkelt élesztőt, és a többi langyos tejjel jól kidolgozzuk. Utoljára adjuk hozzá a langyos, olvasztott vajat, és szép szálasra kidagasztjuk. Kelesztő tálba tesszük, tetejét kevés liszttel megszórjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk.

Ha megkelt, 6 darabra vágjuk. Hosszabb csíkokat sodrunk, és 3 darabot összefonunk. A másik 3 tésztával is így járunk el.

Sütőlapra, vagy kalács formába tesszük, és felvert tojással lekenjük. Fél órát kelesztjük, majd újból lekenjük tojással.

180 fokra melegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.