Narancsos csokoládé torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kakaós omlós tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek jó minőségű kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • hideg víz (ha szükséges)

A töltelékhez:

  • 5 nagyobb narancs leve (250 ml)
  • 200 ml sűrű tejszín (30%-os)
  • 4 tojás felverve
  • 85 g cukor
  • 1 kezeletlen narancs héja

Csokoládéöntethez:

  • 85 g csokoládé (70%-os)
  • 100 ml tejszín
  • 2 ek juharszirup

Elkészítése:

A lisztben morzsoljuk el a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport, és 1 tojással állítsuk össze a tésztát. Ha nem állna össze, kevés hideg vizet adjunk hozzá.

Béleljünk ki a tésztával egy 23 cm-es átmérőjű, cakkos szélű piteformát, aminek az alja kivehető. Szurkáljuk meg villával, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Tegyük a sütőformát a tűzhely rácsára, és egy zsírpapírral béleljük ki. Öntsünk bele a sütőbabot, és így süssük 15 percig, majd távolítsuk el a sütőpapírt a babbal, és süssük még tovább 15 percig. Akkor jó, ha már száraznak tűnik a tészta.

Szűrjük le a narancslevet, és 250 ml-nyit öntsünk egy vastagfalú edénybe. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk fel.

Keverjük össze a tojásokat a cukorral egy tálban, majd egy habverővel folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a forró krémet.

Öblítsük ki az edényt, és az egész krémet öntsük vissza az edénybe. Közepes hőfokon kevergetve főzzük 5 percig, amíg annyira besűrűsödik, hogy bevonja egy kanál hátát.

Szűrjük egy kancsóba, keverjük hozzá a narancs héját, és öntsük a krémet a tésztára. Hűtsük le, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 4 órára, amíg a krém megdermed. Olvasszuk össze a csokoládészósz hozzávalóit, majd locsoljuk a tortára a képen látható módon, és tegyük vissza az egészet a hűtőbe, amíg ez is megdermed.

A maradék csokiszószt, a hideg pite mellé kínáljuk.