Sütőtökös gnocchi sajtmártással és zsályával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Gnocchi-hoz:

  • 15 dkg sütőtök (megsütve)
  • 10 dkg krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojássárga
  • csipet szerecsendió
  • 1 marék frissen szedett zsálya
  • kb. 5 dkg vaj

Sajtmártás:

  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

Gnocchi:

A vajat hevítsük fel, majd tegyük bele a frissen szedett zsályaleveleket, és pár pillanat alatt süssük ropogósra. Ezután szedjük ki a vajból, és tegyük félre.

A sütőtököt először süssük meg, majd villával alaposan törjük össze, és hűtsük ki.

A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le, nyomjuk át krumplinyomón, (v. villával törjük alaposan össze) majd hűtsük ki.

Ezután keverjük össze a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval, és szerecsendióval. Ezután adjuk hozzá a liszt felét, és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy egy könnyebb tésztát kapjunk. (Kicsit lágyabb legyen a tészta, de már ne ragadjon.)

Alaposan lisztezett felületen nyújtsuk vastagabbra, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra. Ezután a tésztacsíkokat daraboljuk fel, majd egy villa hátulján görgessük végig. (Kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk fel.)

Forrásban lévő vízbe tegyünk egy mokkáskanál sót, majd tegyük bele a gnocchi-t, és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele a zsálya sütésénél visszamaradt vajba, és forgassuk össze.

Sajtmártás:

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, készítsünk világos színű rántást. (nem szabad megpirítani a lisztet!!!)
Ezután vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a fele mennyiségű tejet, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett kezdjük el besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet is. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy szószos állagot kapjunk.)

Tálaláskor szedjük a gnocchi-t tányérra, majd csorgassuk meg a sajtmártással, és szórjuk meg a ropogósra sült zsályalevelekkel, és úgy kínáljuk.