Sajtos-túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 kk só a tésztába
  • 1 tojássárgája
  • 2 púpos ek tejföl
  • 10 dkg margarin

Krémhez:

  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg sajt
  • 1 kk só
  • 0,5 kk bors

Kenéshez:

  • 1 egész tojás

Tetejére:

  • 10 dkg sajt

Elkészítése:

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Beletesszük még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.

Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A túrót alaposan áttörjük, és a margarinnal habosra keverjük. A sajtot lereszeljük.

Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a túrókrémet, és rászórjuk a reszelt sajtot. Meghintjük a sóval és a borssal.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, és megint hajtogatjuk. Újabb 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

Kinyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magasak lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon (hőlégkeveréssel) megsütjük.

Tipp:

Kicsi családom nagy pogácsa rajongó, így szinte hetente lepem meg őket egy újabb adaggal és egy újabb változattal. 34 db pogácsa lett ebből az adagból.