Szilvalekváros ravioli kalácskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 1 kis üveg szilvalekvár fele

Lekenéshez:

  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 2 ek tej

Szóráshoz:

  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Nagyon vékonyra, kb. 3 mm vastagra elnyújtjuk. Egy isler szaggatóval nagyobb virágokat szaggatunk.

Minden másodikra teszünk egy púpos tk szilvalekvárt. Minden második virág közepére egy éles késsel vágunk egy 2,5 cm-es keresztet, majd a kezünkbe véve kicsit széthúzzuk a vágást, és a lekváros virágra terítjük.

Egy, az isler formázótól kisebb pohár (én pezsgőst használtam) száját lisztbe mártjuk, és a két réteget összenyomjuk vele.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük egy tojássárgájával. Addig kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Ha valaki sok lekvárral szereti, tehet bele 1,5 tk-al, azt talán még elbírja, és nem jön ki.

Az összeillesztéskor a virágok lisztezett felülete alulra és felülre kerüljenek, így jobban összetapad a tészta. Ha valaki szeretné felhasználni a lekenésnél megmaradt tojásfehérjét, az nyugodtan használhatja ragasztóként a virágok pereménél, bár enélkül sem estek szét.

18 db kalácska lett belőle. Fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.