Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 200 g vaj
  • 2 tojás
  • 250 g tejföl
  • 100 g porcukor
  • 25 g friss élesztő
  • egy csipet só
  • citromhéj

Töltelékhez:

  • 500 g baracklekvár
  • 400 g őrölt dió
  • 200 g cukor

Díszítés:

  • 100 g tej csokoládé
  • 1 ek tejszín
  • 1 tk vaj

Elkészítése:

Keverjük össze az élesztőt a cukorral, amíg krémes állagú nem lesz, majd adjuk hozzá a vajjal elkevert két tojást. Keverjük hozzá a tejfölt, a lisztet és a citrom lereszelt héját. Hagyjuk állni negyven percet, míg megkel, majd osszuk négy részre a tésztát. Nyújtsuk ki a négy lapot, kb. fél centis vastagságúra, majd kenjük meg a krémmel.

Keverjük el a diót a vaníliás cukorral, majd osszuk három egyenlő részre. Ezzel szórjuk meg a lapokat, és rétegezzük egymásra őket. Rétegezéskor mindig kenjünk egy adag lekvárt is a lapok közé. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon kb. harminc percig süssük, majd kenjük meg a tetejét a tejszínnel, vajjal felolvasztott csokival.