Csíkos kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
145 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

2 rúdhoz:

  • 80 dkg liszt
  • 4 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 púpos evőkanál kakaópor pici vízzel elkeverve
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a kakaó kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot. Géppel jól kidagasztjuk a tésztát, ha esetleg túl lágy lenne, liszttel javítsuk.

Kettévesszük a tésztát és az egyik feléhez hozzádolgozzuk a vizes kakaókrémet. Letakarva, meleg helyen mindegyiket duplájára kelesztjük.

A tésztákat kettévesszük, így lesz két kakaós és két világos tésztánk.

Az egyik világos tésztát kinyújtjuk, és az egyik kakaóssal is ezt tesszük, majd a világos tésztára téve a kakaós tésztát szépen feltekerjük, és sütőpapiros tepsibe tesszük. A másik két tésztával is megismételjük ezt a műveletet.

Letakarva fél órát újra kelesztjük a két rudat, majd tojássárgájával lekenve, előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

A sütőből kivéve cukros vízzel átkenjük, majd hűlni hagyjuk.