Kókuszos répaszelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszzsír (vagy vaj/margarin)
  • 4 ek fruktóz (cukor)
  • 1 tk vanília aroma
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 5 ek rizsliszt (finomliszt)
  • 1 mk foszfátmentes sütőpor
  • 20 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg)

Elkészítése:

Mivel a süti összeállítása nem igényel sok időt, ezért kezdjük a folyamatot a sütő előmelegítésével, majd a répa lereszelésével. Állítsuk a sütőt alul-felül sütési funkción 180 fokosra.

A kókuszzsírt (vagy a vajat/margarint) tegyük egy lábasba, és kis lángon olvasszuk fel. A kókuszreszeléket, az intenzívebb kókuszos íz elérésének érdekében pirítsuk világos (!) barnára száraz teflonserpenyőben.

A tésztamasszához a tojásokat válasszuk ketté. A sárgájához öntsük hozzá a felolvasztott, de kihűlt kókuszzsírt (vagy az egyéb zsiradékot), adjunk hozzá 2 evőkanálnyi fruktózt (cukrot) és a vanília aromát. Robotgép segítségével kb. 5 perc alatt keverjük habosra.

A fehérjéből egy csipet sóval, és a maradék két evőkanálnyi fruktózzal verjünk kemény habot, majd könnyedén forgassuk a tojássárgás masszához. Ezután erre szitáljuk rá a fűszerekkel és a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan, a tojáshab „összetörése” nélkül forgassuk össze a masszát.

A répát és a kókuszreszeléket ezután adjuk hozzá, és ezekkel a hozzávalókkal is alaposan, de óvatosan keverjük össze.

Kizsírozott, kilisztezett kb. 20*30 cm-es tepsibe öntsük a masszát (a tetejét én cukrozatlan vörös áfonyával és kókuszreszelékkel szórtam meg), és 35-40 percig süssük.

Tipp:

Ízlés szerint díszíthető még fruktózból, kókusztejből és citromléből készült mázzal is.