Szezámmagos ropogós

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg kenyérliszt
  • 17,5 dkg graham búzaliszt
  • 2 tk só
  • 2 ek mák
  • 1 tk köménymag
  • 1 ek étolaj
  • 2 dkg élesztő friss
  • 2 dl víz
  • szezámmag a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a liszteket, sót, mákot, köménymagot összekeverjük.

Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, és az olajjal a lisztes keverékhez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, és lefedett kelesztőtálban 30 percet kelesztjük, majd munkalapon átgyúrjuk és ismét 30 percet pihentetjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 40 x 60 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd tésztavágóval kb. 8 x 15 cm-es csíkokra szabjuk. Minden darabon bevágásokat ejtünk. Az így keletkezett csíkoknál egy felsőt egy alsón egymáson átemelünk, keresztezünk 2 db csíkot.

A hasítékokat kicsit széthúzzuk. Sütőpapírral leterített sütőlapra rakosgatjuk, 30 perc pihentetés után vízzel lefújjuk a tésztát, majd szezámmaggal megszórjuk.

200°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.