Gluténmentes diós bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 45 dkg gluténmentes liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor/szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 2 ek tejföl
  • kb. 1 dl tej

Töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 20 dkg nyírfacukor (ízlés szerint)
  • 2,5 dl tej
  • 8-10 dkg mazsola
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk. A száraz hozzávalókat -a diót, a mazsolát, a fahéjat és a citrom reszelt héját- összekeverjük, és a tejhez adjuk. Sűrű, krémes állagúra főzzük kb. 10-15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.

A tésztát összeállítjuk: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, sütőport (vagy szódabikarbónát), csipet sót, a tojást, a tejfölt, és a végén csak annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe (kb. 15-20 perc), hogy utána könnyebben tudjuk nyújtani.

Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt diótöltelék harmadával egyenként megtöltjük, feltekerjük, tepsibe tesszük őket.

A tetejüket tojással megkenjük, egy-két helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 180 fokon sütjük.